تیربار امژ3 یک تیربار کالیبر 30 با مختصات 7.62×51 است که از این سلاح یک تیربار نزدیک به نیمه سنگین را ساخته؛ شاید اگر تیربارهای کالیبر 30 پیکی با مختصات 7.62×54 شرقی نبودند، تیربار امژ3 به خاطر سهولت کار و قدرت مناسب در رتبه نخست تیربارهای کالیبر 30 متداول در جهان قرار میگرفت. اگر بنده بخواهم تیربارهای این کالیبر را مقایسه کنم از نظر قدرت آتش (نه حجم) نخست و در راس کار سری پیکی به خصوص نمونه PKP قرار میگیرد و پس از آن امژ3 و بعد کالیبر 30 آمریکایی که از جنگ دوم مرتب در حال به سازی بوده است.
تیربار امژ3 راه پر پیچ و خمی را طی کرده است که به نوعی از درگاه امژ 42 و امژ 710 نیز میگذرد. این تیربار یک اسلحه خودکار با لولهی قابل تعویض میباشد که از پیش از انقلاب وارد سازمان رزم ارتش ایران شد. از نکاتی که به این اسلحه قوت میبخشد کالیبر نسبتاً قدرتمند آن است؛ همچنین لوله این اسلحه به سرعت تعویض میشود و از مقاومت و عمر کاری خوبی برخوردار است. ام ژ 3 تیربار قدرتمند و دقیقی محسوب میشود که حجم آتش و نواخت تیر مناسبی (عاقلانه) دارد. آنچه موجب میشود نویسنده از واژه عاقلانه استفاده کند این است که برای این تیر بار بیشتر از این حجم آتش در میدان جنگ یک نقطه ضعف حساب میشود. چرا که میدان جنگ مانند عرصه رزمایش یا فیلم تبلیغی برای فروش یک اسلحه نیست. حجم آتش باید عاقلانه باشد تا ضمن کاهش هزینهها جان خدمه برای تعویض نوارها و قطارها و باکسهای تیربارها به خطر نیفتد. نباید آنقدر هم پایین باشد که نشود آن حجم آتش را حجم آتش یک تیربار نامید. از نگاه دانشنامه دفاعی حجم مناسب آتش برای یک تیربار در این کلاس 1000 تا 1200 گلوله در دقیقه است.
لولهای این اسلحه هوا خنک است، یعنی با قرار گرفتن در جریان هوا خنک میشود. نوع ساختار و مکانیسم لوله این عیب بزرگ را دارد که ام ژ 3 تقریباً زود داغ میکند اما با توجه به دانش روز و استفاده از آلیاژهای مناسبتر به نظر میرسد نمونههای تولیدی جدید چنین عیبی را نداشته باشند.
استفاده از پروژکتور و لنز برای استفاده در امژ3
امژ3 با نوار فشنگ و از سمت چپ تغذیه شده و روی یک دو پایه نصب میشود. این تیربار قابلیت نصب بر روی انواع خودروها، تانکها و بالگردها را نیز دارد. در ابتدا برای این اسلحه سه پایه نیز در نظر گرفته شده بود که به خاطر حجم ساز و برگ نفرات و سنگین شدن بار آنها همواره دوپایه به سه پایه ترجیه داده شده است.
چند قبضه امژ3 در اسلحه خانه
خانهای این اسلحه به مانند برادرش ژ3 از گردش چپ به راست تبعیت میکنند و چهار خط خان در جان لوله قابل مشاهده و لمس میباشد. ماموریت اصلیت ام ژ 3 در دو بخش پیش بینی شده بود.
1-ماموریت اصلی: تیراندازی برعلیه هدفهای زمینی
2-ماموریت فرعی: تیراندازی برعلیه هدفهای هوایی
ماموریت دوم با توجه به مقاومت زرهی حتی در بالگردها به یک شوخی بیمزه شباهت پیدا کرده است.
جایگاه سازمانی و خدمه
الف-سازمان این تیر بار در گروه ادوات دسته پیاده به تعداد سه قبضه می باشد.
ب-خدمه این تیربار سه نفر می باشد
1-تیرانداز (تیربار چی)
2-کمک تیرانداز (وظیفه مهار نوار فشنگ و تعویض لوله و ...)
3-مهمات بیار
سایت نشانه روی ضد هوایی
مختصات دستگاه نشانه روی ضد هوایی روی تیر بار مشخص شده است. دستگاه نشانه روی ضد هوای به تیر انداز امکان می دهد در حایکه هواپیما
در حال پرواز افقی یا عمودی میباشد رگبار نشانه گیری شدهای به هدف شلیک
نماید حتی با هدفی که تا 150 متر بطور کج از پهلو پرواز می کند می تواند با
موفقیت مقابله نمود. فاصله مقابله در حدود 500 الی 700 متر میباشد.1
الف-سرعت 100 متر در ثانیه ارتفاع هدف تقریبا 200 متر برای هواپیماهای ملخی
ب-سرعت 250 متردر ثانیه ارتفاع هدف تقریبا 600 متر برای هواپیماهای جت
مشخصات:
1 مو به مو نقل قول از کتاب مرجع