تانک ایرانی سبلان+حرف دانشنامه دفاعی
در سال 1393 در ایران، تانک جدیدی رونمایی شد که توجه همگان را به سمت خود جلب کرد. این تانک یک ارتقاء جدید از تانک M47M Patton ساخت آمریکا است که ایران با اضافه کردن یک توپ 105 میلیمتری و همینطور تغییر ساختار برجک و اضافه کردن تجهیزات مدرن به آن، نام آنرا سبلان گذاشت. علاوه بر این موارد، تانک جدید دارای سیستم های کنترل آتش جدید و یک سری تجهیزات دیداری و همینطور مسافت یابی است که به عنوان بروزرسانی روی تانک نصب شده است و نام را از رشته کوه سبلان واقع در در شمال غرب ایران یعنی اردبیل گرفته شده است.
لطفا به ادامه مطلب مراجعه کنید+لایک
تانک متوسط M47 پاتون آمریکایی، در زمان جنگ سرد و در ایالات متحده به صورت تولید انبوه در این کشور ساخته شد و در آن مدت به کشور های متحد آمریکا در سراسر دنیا فرستاده شد. ایران نیز از جمله کشور هایی بود که این تانک ها را دریافت کرد. نسخه های دریافتی ایران، تانک های بروزرسانی شده ی M47M بودند. از این نسخه ی جدید فقط توسط ارتش آمریکا استفاده می شد که دارای ویژگی هایی همچون موتور پر قدرت، سیستم کنترل آتش و همینطور المان های مختلف تانک M60A1 بود. همینطور در این نسخه از دیگر قابلیت ها و تجهیزات تانک M60A1 نیز استفاده شده و محدود به دو مورد بالا نیست. تقریبا حدود 400 دستگاه از این تانک ها به ایران به عنوان پشتیبانی در زمان حکومت شاهنشاهی ارسال شد و امروزه حدود 170 دستگاه از آنها به صورت عملیاتی نگهداری می شوند. به نظر می رسد که ارتش جمهوری اسلامی ایران در نظر دارد تا تانک های M47M را به بروزرسانی تانک سبلان ارتقاء دهد تا همچنان آنها را عملیاتی در ارتش خویش نگهداری کند. ارتقاء و برورسانی تانک های سبلان تقریبا یک سوم هزینه ی ساخت تانک های ذوالفقار 3 می باشد و در حال حاضر مشخص نیست که چه تعداد از این تانک ها قرار است توسط ارتش به بروزرسانی سبلان ارتقاء یابند.
تانک ایرانی سبلان
تانک سبلان ایرانی (منظور از تانک سبلان، نسخه ی بروزشده است و تجهیزاتی که در آن به کار می رود) از یک توپ M68 با کالیبر 105 میلیمتر استفاده می کند که مبتنی بر توپ L7 سلطنتی انگلیس می باشد و از این توپ به صورت گسترده در سراسر دنیا به عنوان توپ اصلی استفاده می شد. این توپ در تانک های M60 ایرانی نیز به کار رفته و هم اکنون ایران آنها را روی تانک های سبلان نیز پیاده سازی کرده است. توپ 105 میلیمتری تانک سبلان از مهمات استانداردی که ناتو برای آن تعریف کرده است، استفاده می کند و در ناتو این گلوله ها برای توپ های خان دار تعریف شده اند، اما منابع ایرانی بر این واقعیت ازعان دارند که توپ 105 میلیمتری سبلان بدون خان است. البته شایان ذکر است که خود تانک M47 با یک توپ 90 میلیمتری مجهز می شد، اما نباید فراموش کرد که این توپ سبلان به هیچ وجه مناسب کالیبر های امروزی که اکثرا 120 و 125 میلیمتری هستند، به هیچ وجه مناسب نیست و کارایی خاصی در برابر آنها ندارد. تانک سبلان به جهت حفاظت از خود در برابر پیاده نظام دشمن، از یک مسلسل هم محور 7.62 میلیمتری استفاده می کند که در صورت نیاز می تواند از مسلسل کالیبر 50 یا 12.7 میلیمتری نیز بر روی برجک خود در جایگاه فرمانده و در کنار مسلسل هم محور، بهره ببرد.
تانک سبلان ایران
اما با وجود یک سری ویژگی ها، این تانک به لحاظ حفاظت زرهی بسیار ضعیف و همینطور افتضاح عمل کرده است. ضخامت زره در بیشترین نقطه حدودا به 100 میلیمتر می رسد و تانک نمی تواند در برابر مهمات نفوذگر 90 میلیمتری تحمل کند و موجب منفجر شدن آن و در نهایت کشته شدن تمام خدمه می گردد. این بروزرسانی بدون اضافه شدن هیچ نوع زره واکنشگر انفجاری یا ERA صورت گرفته و با وجود ضد تانک های بسیار قدرتمندی مانند کنکورس و کورنت و میلان و…، به نظر نمی رسد این تانک بتواند در برابر آنها دوام بیاورد. انتظار می رفت تا در قسمت حفاظت زرهی، این تانک حداقل از یک حفاظت نسبتا خوبی بر خوردار باشد و بتواند در میدان های نبرد، در برابر تهدیدات موجود که روز به روز بیشتر نیز می شوند، دوام بیاورد، اما متاسفانه نیرو های مسلح کشورمان این مسئله را به هیچ عنوان درک نکرده اند و می توان این قضیه را از Side Skirt های تانک یا پوشش های طرفین تانک فهمید. اغلب تانک ها، برای جلوگیری از بر خورد ضد تانک ها و همینطور راکت ها، این قسمت را به صورت ویژه ای با استفاده از زره های مخصوص (بستگی به شرایط منطقه ای دارد) می پوشانند، اما متاسفانه در این تانک برای نما دادن و همینطور زیبا تر کردن، آن قسمت ها را نیز بریده اند!
در تصویر سمت راست جایگاه راننده ی تانک را مشاهده می کنید، تصویر سمت چپ نیز فرمانده سمت چپ و توپچی سمت راست و راننده در زیر برجک در سمت راست قرار دارد
بر اساس گفته های سازندگان، تانک سبلان از سیستم کنترل آتش جدید و همینطور سیستم های ارتباطی مدرن بهره می برد، این تانک همینطور دارای 4 خدمه، فرمانده، راننده، بارگذار و توپچی می باشد که وظیفه ی هدایت این تانک 46 تنی را بر عهده دارند. به نظر می رسد که تانک سبلان از موتور تانک M60 استفاده می کند. این موتور، یک موتور دیزل Continental مدل AVDS-1790-2 سوپر شارژ است که قادر است تا حدود 750 اسب بخار قدرت تولید کند و حدود 16.5 اسب بخار بر تن نیرو تولید نماید. این تانک می تواند در جاده با سرعت 60 کیلومتر بر ساعت براند و با باکی به اندازه ی 800 لیتر، 100 کیلومتر برد عملیاتی داشته باشد. سیستم انتقال قدرت تانک نیز به نظر می رسد یک General Motors CD-850-4 باشد که 2 دنده به جلو و 1 دنده به عقب دارد. سیستم تعلیق مورد استفاده در این تانک نیز یک سیستم تعلیق Torsion Bar است که راحتی و همینطور تردد نسبتا خوبی را برای تانک به ارمغان آورده است.
در این تصویر، طرفین تانک کاملا مشخص هستند و متوجه حفاظت ناچیز زرهی Side Skirt تانک می شوید.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
دانشنامه دفاعی:یک انتقاد
استراتژی ارتش بر چه استوار است، ایا ارتش تنها به ارزش کمی می نگرد و قصد دارد تنها تعداد تانک ها را افزایش دهد تا در رنکینگ های جهانی از ایران به عنوان قدرت زرهی یاد شود،ایا ارتش نمی نگرد که دیگر کشورها با چه تکنولوژی و استراتژی دست به ارتقا تانک ها می زنند.
آیا ارتش به جنگ هشت ساله توجه نکرد که لنگه همین تانک ها (ام 60،چیفتن،ام 47 و 48)چه افتضاحی در مقابل زرهی عراق به وجود اوردند ، که همین تانک ها را صرفا با نام دیگر دوباره وارد زرهی کرد ، ایا ارتش فکر می کند که زرهی دشمن هم همان زرهی عراق است که با ارتقاهای نه چندان جالب دوباره از همین تانک ها استفاده می کند.
ایا ارتش نمی نگرد که همین تانک ها حتی در زمان خود ، هم حرفی برای گفتند نداشتند.
به جای این که هزینه های گزاف را روی این تانکه بدهد حداقل هزینه هارا روی ساخت تانک های ذوالفقار و ارتقای سنگین تی-72 صرف کند و کلی .....آ
حالا عکس ماگاچ را هم میگذارم.
البته سبلان شروع خوبی هست فقط امیدوارم ادامه داشته باشد.