بسم الله الرحمن الرحیم
پیشگفتار:
جنگ جهانگیر دوم؛ جنگ توپخانهها است و همین مهم موجب شده که همواره تاریخ پر از خشم و خشونت و جنایت این دوره مورد توجه و علاقه من باشد. در این برهه از تاریخ بشر آن روی شیطانی و پلید خود را به معنای واقعی کلمه به نمایش گذاشت. جنگ دوم، جنگ اباطیل بود و هر دو طرف جنگ پیرو فرقههای شیطانی بودند. اما از سالها پیش از جنگ دوم، یعنی مدتی کوتاه پس از جنگ اول؛ تمام طرفهای باطل جنگ دست به ابداعات عجیب و غریبی زدند. شاید اگر بخواهیم تاریخ را مرور کنیم داغترین جنگ سر تاریخ از 1923 ترسایی شروع شده و در ابتدای 1940 گرمای آن جنگی بزرگ را شعلهور کرد. جنگی که دروغها و توهمها مایهی آغاز بود و دروغها و توهمها پس آن موجب شکل گیری تمدن کنونی غرب شد. چنانکه جانی بزرگ و بیماری مانند چرچیل تا مرتبه قدیسی بالا رفت؛ خونخوار دژآکامی چون ترومن به خاطر دفاع از بشریت، با بمب اتم به بشریت تاخت! یا خودکامهی سفاکی مانند استالین به عنوان چهارمین جنایتکار تاریخ بشر؛ چنان اعمال زشتی مرتکب شد که بشریت سنگینی داغ آن را بایست تا پایان تاریخ تحمل کند. در این دوران سخت مردمان کشورهای بسیاری تاوان شلیک نکردن گلولههای خود را پس دادند. از ایران گرفته تا فیلیپین مردمان بسیاری در هیزم آتشی که یک جانی روانی به نام ادولف هیتلر بر افروخت سوختند و خاکستر شدند. در این دوران بودند اشخاص نالایقی که آذوغه مردم ایران و مصر را پیشکش دشمنان و متجاوزین کردند. در این دوران بودند کسانی که رویایی انتقام افسانهای نوین به نام هالوکاست را در سر میپروراندند. اگر بخواهیم چند برهه از تاریخ را مایهی شرم بشر بنامیم به طور حتم پس از دوران امروز (سوریه، یمن، بحرین و عراق عزیز) و دوران میان تاریخ شهادت پیامبر تا به قدرت رسیدن امیرالمؤمنین و دوران جنایات اسکندر گجستگ؛ جنگ دوم شومترین روزگار بشر بوده است.
در این دوران و پیش از آغاز دوران جنگ، بشر وارد رقابتی تنگاتنگ شد. از آنجا که نیاز مادر ابداعات است، نیاز به کُشتن جایگزین نیاز به کِشتن شد. بمبها، ناوها، موشکها، توپها و زیردریاییها و تانکها ساخته شدند. سلاحها در نواخت تیر و کالیبر با هم به نبرد برخاستند تا اینکه بالاخره نخستین گلولهها شلیک شد. در این دوران بشر نبوغ خود را صرف ساخت عجیبترین رویاهای خود کرد. یکی از عجیبترین عجایب یک توپ 1350 تنی بود با نام دورا؛ در ادامه با این توپ آشنا میشویم.
ماکتی از این توپ در ابعاد کوچک
توپ 800 میلمیتری دورا
دورا از نظر وزن سنگینترین توپی است که تا کنون ساخته شده و رکورد دومین از نظر کالیبر را دارا میباشد. رکورد اصلی مربوط به توپ یا در واقع خمپاره اندازی است با نام مالِت که یکی از احمقانهترین پروژهها نیز به شمار میرود و با توجه به هزینهی گزافی که بابت مالت پرداخته شد کارایی مناسبی نداشت. اما دورا با اینکه چندان هم از نظر قدرت آتش کار آمد نبود و مورد استفاده قرار نگرفت؛ با همان تعداد شلیک محدود هم تاثیرات روانی بسیار زیادی بر روی دشمن میگذاشت. این توپ با وزنی حدود 1350 تن؛ سنگینترین سازهی فلزی نظامی بر روی زمین به شمار میرفت. این وزن چنان زیاد است که برای حمل و نقل و جابجایی دورا از دو ریل و دولکوموتیو استفاده میشد.
توپ دورا آنقدر قدرتمند بود که میتوانست یک گلولهی 7000 کیلویی را به مسافت 38 کیلومتری پرتاب کند. یعنی در هر پرتاب قدرت انفجاری به مقدار حدود 7000 کیلو تیانتی به وجود میآمد. این موضوع سبب میشد که هنگام شلیک فشاری چند صد تنی به شاسی توپ وارد شود و دلیل اصلی سنگینی این توپ نیز همین امر است. هر چند دورا در طول تاریخ حیات خود تنها چهل و هشت گلوله به سمت سواستوپل شلیک کرد اما یکی از مهمترین دلایل سقوط این شهر و برخی فتوحات آلمان شلیک همین چهل و هشت گلوله بیرحمانه بود.
توپ روی دو ریل حرکت میکرد
توپ دورا با طول حدود 47 متر بزرگترین توپی است که تا کنون ساخته شده؛ در واقع این توپ قبل از شروع جنگ ساخته شد. در سال 1937 کارخانجات کراپ به دستور مستقیم هیتلر ساخته شد.
ارتش آلمان مجبور بود برای استفاده از این توپ یک ریل چهار خطه مخصوص بسازد و برای اینکه دورا بتواند در جهتهای مختلف شلیک کند قسمتی از ریل به صورت منحنی ساخته میشد. همین امر موجب کندی بیشتر شلیک میشد زیرا علاوه بر وزن بسیار زیاد گلولهها، ارتفاع نزدیک به دوازه متری توپ، موضوع بارگزاری گلوله چالش عظمی به شمار میرفت.
پرتابه آتشزا
پرتابه ضد استحکامات (ابعاد را با تانک تایگر مقایسه کنید)
برای چرخاندن روی دورا بر روی این منحنی و تطبیق جهت و زاویه از دو لوکوموتیو استفاده میشد. از این رو امکان جابجایی توپ به صورت یکپارچه وجود نداشت و برای جابجایی هر بار بایستی قسمتهای مختلف آن جدا میشد و این جابجایی به طور معمول حدود شش هفته زمان میبرد.
مشخصات:
نوع سلاح: توپ ریلی
محصول: آلمان
شرکت سازنده: کراپ
کالیبر: 800 میلیمتر
وزن توپ: 1350 تن
طول سازه: 47.30 متر
عرض: 7.1 متر
ارتفاع: 11.6 متر
مهمات قابل پرتاب: گلولهی آتشزا و گلولهی ضد استحکامات
وزن پرتابه آتش زا: حدود 5 تن در برد 48 کیلومتر با سرعت 820 متر در ثانیه
وزن پرتابه ضد استحکامات: 7.1 تن در برد 38 کیلومتر با سرعت 720 متر در ثانیه
دو فیلم کوتاه از کانال دانشنامه دفاعی در مورد دورا
تالیف و ترجمه دانشنامه دفاعی
منابع مورد استقبال، منابع اینترنتی
حق نشر برای دانشنامه دفاعی محفوظ میباشد
پینوشت: به خاطر سنگین نشدن صفحه تصاویر در ابعاد کوچکتر انتخاب شدند. برای دیدن تصاویر در ابعاد اصلی روی آنها کلیک کنید.
بار اول که عکسش را دیدم کلا مات و مبهوت مونده بودم
ولی اقا یاور یه سوال
با وجود وزن زیاد و کالیبر بالا
هم از سرعت نواخت آتش و هم انعطاف پذیری توپ کم میشود فقط توپ روی چند تا ریل حرکت می کنه و جای چندانی برای ورود نداره
با این حال گلوله رو با با اسانسور بالا بیارن و بعد جا بدن و کلی دیگه حداقل 10 دقیقه طول میشکه تا برای شلیک بعدی اماده بشه
راستی خود مدل اصلی این توپ فکر کنم نابود شده که دیگه ازش اثری نیست