تحلیل موشک سومار را با قسمتی از یک متن خبری که در یک مجله خارجی چاپ شده بود شروع میکنیم: پایگاه خبری- تحلیلی «آویتیشن ویک» در گزارشی با اشاره به رونمایی از موشک مدرن «سومار» توسط جمهوری اسلامی تأکید کرد که رونمایی از این موشک، ایران را در میان قدرتهای برتر تکنولوژی موشکی جهان قرار داد. این پایگاه اینترنتی ویژه امور تسلیحاتی تصریح میکند که موشکهای سومار در کلاس موشکهای کروز با برد ۲۰۰۰ کیلومتر است و این مدل از موشکها یک جهش در رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه است. آویتیشن ویک میافزاید: منابع اطلاعاتی در غرب باور دارند که سومار، ایران را در جمع اصلیترین کشورهای صاحب تکنولوژی موشکی در جهان قرار میدهد. این پایگاه در ادامه با اشاره به اینکه ایران تا سال ۲۰۱۲ توانایی در زمینه تولید موشکهای کروز را مخفی میکرد، تصریح کرد که بررسی تصاویر پخششده از این موشک نشان میدهد که سومار ۶ متر طول و بیش از ۱۲۱۰ کیلوگرم وزن دارد و با سیستمهای ناوبری از راه دور هدایت میشود. آویتیشن ویک در ادامه سومار را عامل نگرانی اسرائیل [رژیم صهیونیستی] میداند و تأکید میکند که سیستم دفاع موشکی اسرائیل باید برای مقابله با این نوع از موشک آماده شود.
موشک سومار:
این موشک یک موشک کروز زمین پایه است که شباهت بسیار زیادی به موشک خ 55 ساخت شوروی دارد. از آنجا که در راستای سیاستیهای وزارت دفاع هیچ نوع مشخصاتی از این موشک ذکر نشده است شاید لازم باشد که برای شناخت موشک کروز سومار؛ نزدیکترین موشکها به این موشک را مورد تحلیل و بررسی قرار داده و با توجه به حدسیات و دادههای مختصری که وجود دارد به نتیجه برسیم.
موشک KH55 هیولای پرنده:
طراحی این موشک کروز هواپایه از سال ۱۹۷۱ در دفتر طراحی رادوگا آغاز شد و در سال ۱۹۷۸ اولین پروازهای آزمایشی خود را انجام داد. خا-۵۵ سه سال بعد وارد خط تولید شد و در سال ۱۹۸۴ مسلحسازی بمبافکنهای توپولف-۹۵ به آن آغاز شد. خا-۵۵ پاسخ روسها به ایجیام-۸۶ ایالسیام موشک کروز مشابه آمریکاییها بود. نیروی هوایی روسیه امروزه تنها بمبافکنهای استراتژیک توپولف-۹۵ و توپولف-۱۶۰ را به این موشک مسلح کردهاست.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ۱۶۱۲ فروند از این موشکها به عنوان بخشی از تسلیحات ۱۹ توپولف-۱۶۰ و ۲۵ توپولف-۹۵اماس در اختیار اوکراین قرار گرفتند. اوکراینیها ابتدا ۳ میلیارد دلار برای بازگرداندن موشکها و بمبافکنها به روسیه درخواست کرده بودند که در نهایت توافقی برای انتقال ۱۱ فروند از هواپیماها و ۵۷۵ فروند از موشکها به روسیه در ازای ۲۸۵ میلیون دلار و نابودسازی بقیه آنها با هزینه یک برنامه خلع سلاح با سرمایه آمریکایی، صورت پذیرفت.
اما تواناییهای خا 55 چیست:
این موشک که توان پیشران خود را از یک موتور R-300 تامین میکند میتواند به بردی بیش از 2000 کیلومتر دست یابد. خط پروازی این موشک در ارتفاع حدود 110 متری از زمین است که با توجه به ابعاد کمی که دارد میتواند از چشم اغلب رادارها خود را پنهان کند. ارتفاع پروز در فاز نهایی به حدود پنج متر کاهش پِیدا میکند.
خا 55 دارای انواع مختلف میباشد اما یک نمونه که به اسام و اس معروف شده است دارای مخازن سوخت خارجی میباشد. با توجه به همین مخازن برد این موشک تا 3000 کیلومتر نیز تخمین زده میشود که دوبردترین موشک کروز جهان نیز محسوب میگردد.
سیجی 10 CJ10 موشک کروز چینی
اگر به ابتدای سخن در مورد سومار برگردیم به نکتهای بر میخوریم؛ اینکه ایران و چین تعدادی خا 55 به دست آوردهاند. شاید اگر دو ملت در دنیا باشند که بتوانند نمونهای بهتر از اصل بسازند باید از ما ایرانیها و چینیها یاد برد. بر خلاف آنچه که منابع رسانهای وابسته به بازار صادارات نظامی و غیر نظامی سعی در القاء آن را دارند؛ چینیها یکی از ممتازترین صنایع تولیدات دفاعی در دنیا را دارند. البته ما ایرانیها به واسطه رفتار ناشریفانه تجار ایرانی و چینی سخت مستعد باور تبلیغات غربیها هستیم!
استفاده شده توسط : جمهوری خلق چین
تولید کننده : گفته می شود که موشک های مخفی کارخانه چین
ساخته : 2006-2007 و احتمالا 2008
وزن :1800 کیلوگرم
طول : 7.2 متر
قطر : 0.75 متر
کلاهک : تک یا هسته ای 20-90 کیلوتن
موتور : توربوفن
سرعت: 2.5 ماخ
محدوده : 4000+ کیلومتر
خیزش شیران ایران از سومار:
سومار سرزمینی است که با تسلیحات ساخت اروپا و به دست ارتش بعث بسیار مورد هجمه قرار گرفت. حال شما برد احتمالی سومار را از سومار تا قلب اروپا، دنبال کنید تا متوجه شوید بایست بر دستان کسی که این نام را بر موشک سومار نهاد بوسه زد.
گلوگاهها:
گلوگاهها در ساخت چنین موشکی میتواند به سه دسته اصلی تقسیم شود.
- بدنه
- موتور و سوخت
- هدایت
پایان قسمت اول....