دانشنامه دفاعی

گروه تخصصی دانشنامه دفاعی

دانشنامه دفاعی

گروه تخصصی دانشنامه دفاعی

دانشنامه دفاعی
دعا برای شهادت و مفقود شهید شدن
در جنگ احد عمرو بن جموح، پسر و برادر زنش به شهادت رسیدند. چون همسر جموح(همسر، مادر و برادر شهید) به قتلگاه احد آمد، پیکر شوهر، پسر و برادر را بر شتری سوار کرد و به سمت مدینه حرکت کرد. در حالی که از سلامتی پیامبر صل الله علیه و آله شادمان بود. هر چه کردند شتر به سمت مدینه نرفت بلکه در همان منطقه زانو زد و مهار انداخت. خبر به پیامبر صل الله علیه و آله رسید.
حضرت فرمود: این شتر مأمور است. سپس رو به همسر عمرو کرد و از او پرسید: آیا به هنگام خروج شوهرت از خانه برای جنگ از خدای خود چیزی نخواسته بود؟ همسر عمرو گفت: چرا؛ وقتی عزم جهاد کرد، رو به قبله نمود و گفت:

خدایا به من نعمت شهادت ارزانی کن و مرا به خانه و کاشانه ام برنگردان.
اللهم لا تردنی الی اهلی و ارزقنی الشهاده
پیامبر اکرم صل الله علیه و آله فرمود: عمرو به آرزوی خود رسید به درستی که دعای عمرو مستجاب شده است. سپس حضرت به همسر عمرو گفت: بشارت باد تو را که همسر، فرزند و برادرت در بهشت همنشین همند. همسر عمرو به پیامبر صل الله علیه و آله گفت: ای رسول خدا دعا کن من نیز با آنان باشم. حضرت نیز او را دعای خیر کرد.
منبع:
کاشانی، دعا در میدان جنگ، ص 76
 
دعا برای گمنام شهید شدن
گویند: عُمَیْر که‌ پسر زن‌ِ جُلاس‌ بود، چون‌ از مؤمنین‌ به‌ رسول‌ خدا بود؛ وقتى که‌جُلاس‌ گفت‌: بنابراین‌ ما از خر پست‌تریم‌، سخن‌ جُلاس‌ را رد کرد؛ و گفت‌: بنابراین‌ تواز حمار پست‌تری‌! و رسول‌ خدا صادق‌ است‌ و تو کاذب‌ هستی!
جُلاَس‌ در عهد جاهلیّت‌ براى بعضى از قوم‌ و خویشان‌ خود، دیه‌اى را برذمّة‌ خودداشت‌، که‌ چون‌ محتاج‌ بود، قدرت‌ بر پرداخت‌ آنرا نداشت‌. چون‌ رسول‌ خدا صلّى الله علیه‌ و آله‌ وسلّم‌ به‌ مدینه‌ آمدند؛ آن‌ مقدار دیه‌ را از رسول‌ خدا گرفت‌؛ و از احتیاج‌بیرون‌ آمد؛ و دَیْن‌ خود را اداء کرد.
و اینک‌ جُلاس‌ نزد رسول‌ خدا آمد، و سوگند یاد کرد که‌: هیچیک‌ از آن‌ سخنان‌کفرآمیز را نگفته‌ است‌. خداوند بر پیغمبرش‌ این‌ آیه‌ را فرستاد:
 
 
یَحْلِفُون‌َ بِالله‌ِ مَاقَالُوا وَلَقَدْ قَالُوا کَلِمَة‌َ الْکُفْرِ و کَفَرُوا بَعْدَ اسلامهِم‌ْ وَهَمُّوا بِمَالَم‌ْ ـ یَنَالُوا وَ مَانَقَمُوا إلَّا أن‌ْ أغْنَاهُم‌ُ اللهُ وَ رَسُولُه
 
‌ُ مِن‌ْ فَضْلِه‌ِ فَإن‌ْ یَتُوبُوایَک‌ُ خَیْراً لَهُم‌ْ وَإن‌ْ یَتَوَلَّوْا یُعَذِّبْهُم‌ُ اللهُعَذَاباً ألِیماً فِى الدُّنْیَا وَ الآخِرَة‌ِ وَ مَالَهُم‌ْ فِى الاْرْض‌ِ مِن‌ْ وَلِى وَلاَنَصِیرٍ.
منافقین‌ قسم‌ به‌ خدا یاد می‌کنند که‌: کلام‌ کفرآمیز بر زبان‌ جارى نکرده‌اند. چنین‌نیست‌ بلکه‌ حقّاً کلمة‌ کفر را گفته‌اند؛ و بعد از اسلامشان‌ کافر شده‌اند؛ و همّت‌ بستندبراى انجام‌ کارى که‌ به‌ آن‌ دست‌ نیافتند (همّت‌ بر کُشتن‌ رسول‌ خدا، و بیرون‌ کردن‌ او رااز مدینه‌، و هر گونه‌ فساد و ایجاد هرج‌ و مرج‌) و این‌ گونه‌ انتقامشان‌ از رسول‌ خدا نبود،مگر در مقابل‌ آنکه‌ خدا و رسول‌ خدا، آنها را از فضل‌ خدا بی‌نیاز و غیر محتاج‌ ساختند(یعنى در مقابل‌ محبّت‌ و اخلاص‌ محض‌) پس‌ اگر آنها توبه‌ نوده‌ بازگشت‌ کنند، براى آنهابهتر است‌؛ و اگر روى گردانیده‌ و اعراض‌ نمایند خداوند در دنیا و آخرت‌ آنها را به‌عذابى دردناک‌ معذّب‌ می‌کند؛ و در روى زمین‌ یک‌ نفر پاسدار حامى و یار و یاور آنها نخواهد بود.
و مخشى بن‌ حمیر گفت‌: قسم‌ به‌ خدا که‌ آنچه‌ مرا نشست‌ داد؛ و از خیرات‌ زندانی‌نمود، اسم‌ من‌ بود و اسم‌ پدرم‌ بود (زیرا اسم‌ او مخشى است‌ یعنى ترسیده‌ شده‌؛ و اسم‌پدرش‌ حمیِر بود یعنى خر کوچک‌ ـ کرّه‌ الاغ‌).
و تنها کسیکه‌ از مفاد این‌ آیه‌، مورد عفو قرار گرفت‌ همین‌ مخشى بود ـ که‌ رسول‌خدا نام‌ او را عبدالرَّحمن‌ و یا عبدالله گذاردند ـ و این‌ مرد از رسول‌ خدا تمنّى نمود که‌ دعا کنند خداوند او را به‌ شهادت‌ بمیراند؛ و از مکان‌ شهادت‌ و قبر او کسى مطّلع‌ نشود(شهید گمنام‌) و در روز جنگ‌ یمامه‌ شهید شد؛ و اثرى از او یافت‌ نشد.(یا رب اجعلنی شهیدا حیث لا یعلم احد این انا)
منبع:
تفسیر نور الثقلین، ج 2، ص238
مغازی‌، واقدی‌، ج‌ 3، ص‌ 1003 تا ص‌ 1005
أعیان‌ الشیعة، طبع‌رابع‌، ج‌ 2، ص‌ 199
سیرة‌ ابن‌ هشام‌، ج‌ 4، ص‌ 951 و ص‌ 952
  • موافقین ۳
  • ۲۳۰۳ بار مطالعه شده است

دعای شهادت

نظرات (۱)

  • بــــــانـــو شـــــیــــطــــــونه
  • منم دعا کنید دوستان
    شاید من دخترتون نباشم اما شما عمومید
    منم دعا کن عمو جان
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی