همان طوری که میدانیم، هواپیمای تامکت به دلیل دارا بودن ویژگیهای منحصر به فرد به عنوان یکی از موفقترین جنگندههای طول تاریخ هوانوردی به شمار میآید و هنوز نیز پس از بیش از سی سال خدمت در نیروی دریایی آمریکا، همانند هواپیمایی تازه طراحی و تولید شده مینماید.
یک فروند تامکت با شش تیر موشک فونیکس
این جنگنده نسبت به همقطاران خود دو ویژگی بسیار برجسته داشت، که یکی دارابودن سیستم بال های متغیر و دیگری سیستم موشکی فونیکس، که مورد آخری ویژگی بسیار جدید و تکنولوژی نوینی در عرصه نبردهای هوایی به شمار میآمد و صد البته قیمت این پرنده به دلیل داشتن چنین سیستم گران قیمتی بسیار بالاست. در واقع، به جرات میتوان اظهار کرد که محبوبیت هواپیمای تامکت بیشتر به دلیل توانایی حمل موشکهای فونیکس بوده و اف-14 بدون آن هیچ کاره است. این موشک های هوا به هوا، با بردی بیش از 150 کیلومتر جزو دوربردترین موشکهای هوا به هوا به شمار آمده و با کد AIM-54 و لقب فونیکس به معنای ققنوس شناخته میشود.
موشک فونیکس تصویر بالا
سیستم هدایتی این موشک از نوع فعال یا اکتیو است. اکتیو به این معناست که پس قفل روی هدف و شلیک موشک، دیگر نیازی به قفل ماندن رادار هواپیما روی هدف نیست و موشک میتواند مستقل از رادار هواپیما به عملیات ادامه دهد. در این سیستم راداری، پس از شلیک موشک، هدایت موشک و محاسبه زاویه مناسب برای برخورد به هدف، به عهده کامپیوتر درونی موشک سپرده شده و هواپیما میتواند به تعقیب اهداف دیگر برود. دلیل ایجاد این ویژگی نیز مشخص است، به دلیل برد بسیار آن، اگر هدف در حداکثر برد موشک باشد، نسبتاً زمان زیادی طول می کشد که موشک به برد فراتر از 150 کیلومتری رسیده و به هدف اصابت نماید. با توجه به توضیحات قبل بدیهی است که فقل ماندن رادار هواپیما تا برخورد موشک به هدف آن را از انجام عملیات دیگر محروم ساخته و چه بسا به خاطر حفظ قفل روی هدف، هواپیمای پرتابگر خود طعمه هواپیمای دیگری شود.
رادار فعال این موشک این امکان را به هواپیما میدهد که در هنگام برخورد به هدف، اف-14 پرتاب کننده حتی در آشیانه و خلبانهای آن از آن خارج شده باشند.
حداکثر سرعت عملیاتی این موشک پنج ماخ بوده و در بسیاری از موارد این موشک، پس از پیدا کردن هدف در نزدیکی آن منفجر شده و توان فوقالعاده کلاهک جنگی آن هواپیمای هدف را منهدم نماید. طول این موشک 3.9 متر بوده و قطر آن نیز به 38 سانتیمتر رسیده و وزن آن نیز 460 کیلوگرم و وزن کلاهک جنگی آن در حدود 67 کیلوگرم است. این موشک از موتور توربوراکت با سوخت جامد استفاده می کند که به این موشک حداکثر سرعت را می بخشد. در هنگام شلیک این موشک، مستقیماً به دنبال هدف نمی رود بلکه مسیر احتمالی گذر آن را محاسبه کرده و به سمت آن جا می رود.
در تستهایی که بر روی این موشک در مراحل اولیه آزمایش صورت گرفت، شش هدف مصنوعی که در روی رادار هواپیما به شکل هواپیماهای واقعی نمایش داده میشوند، از زمین پرتاب گردید که هر شش هدف توسط رادار قدرتمند تامکت شناسایی گردیده و شش موشک فینیکس با فاصله ی بسیار اندک، یکی پس از دیگر پرتاب گشتند. از شش موشک پرتاب شده، پنج فروند آنان به صورت مستقیم یا دایرکت هیت به اهداف برخورد کرده و آنان را به طور کامل منهدم نمودند؛ اما یکی از این موشکها به دلیل کوچک بودن نسبی هدف مصنوعی و نیز اشکالی در رادار این موشک، از مسیر خود منحرف شد که اعلام گردید در صورت واقعی بودن هدف، امکان چنین اشتباهی وجود ندارد. میزان موفقیت این آزمایش، هشتاد درصد اعلام گردید که برای آزمایش یک موشک تازه طراحی شده و البته با هدفهای مصنوعی، میزان موفقیتی بسیار عالی بود.
در مورد این موشک، از بین بردن آن با انجام مانورهای شدید که در نتیجه موشک به دنبال هواپیما رفته و در اثر شتاب جی از بین میرود، امکان ندارد، چرا دیگر این حقه نیز قدیمی شده و این موشک توانایی تحمل شتاب جی، حداکثر دو برابر شتاب جی قابل تحمل توسط هواپیماهای جنگنده امروزی را دارد. در هواپیمای تامکت حداکثر شش موشک فونیکس میتواند حمل شود که شامل دو عدد زیر بالها و چهار عدد در پایلونهایی زیر بدنه میشود. نا گفته نماند این موشک ساخت کمپانی هیوز بوده و در طی جنگ تحمیلی علیه ایران نیز نیروی هوایی کشورمان با استفاده از هواپیمای تامکت مجهز به این نوع موشک های قدرتمند هواپیماهای عراقی بسیاری را از فواصل بسیار دور و باور نکردنی، سرنگون ساخته و بار دیگر نیز برتری خود را به نمایش گذاشت.
جالب است بدانید که در یکی از نبردهای هوایی تامکت ایرانی توانست تنها با شلیک یک فروند موشک فینیکس چهار فروند میراژ عراقی را که در فرمیشن نزدیک به هم پرواز می کردند را ساقط سازد. جالب است بدانید که در یکی از نبردهای هوایی تامکت ایرانی توانست تنها با شلیک یک فروند موشک فینیکس چهار فروند میراژ عراقی را که در فرمیشن نزدیک به هم پرواز می کردند را ساقط سازد.
پینوشت: خلبانان بعثی به محض رویت اف 14 در رادار خود میگفتند. [اف 14، اف 14، ای خدا، فرار کنید، فرار کنید]
پینوشت2: تامکت و فونیکساش پیش میگ 31 و آر 37 مثل یک سوسک تپل آماده له شدند هستند.
مطالب مرتبط: