دانشنامه دفاعی

گروه تخصصی دانشنامه دفاعی

دانشنامه دفاعی

گروه تخصصی دانشنامه دفاعی

دانشنامه دفاعی


تا قبل از موشک های هدایت شونده درگیریهای هوایی مبتنی بر مسلسل جنگنده ها بود که این امر حدود و محدوده جنگ و البته دقت در هدفگیری جنگنده ها را می کاست به جز آن درگیری حاصل این نوع به مبارزه تن به تن سنگین می انجامید.راکت ها هم غیر قابل هدایت بودند و بیشتر برای حملات زمینی استفاده می شد،از این رو تلاش ها برای ساخت موشک هدایت شونده که به دنبال هدف رفته و هدف را نابود سازد در شرق و غرب شروع شد.در این بین موشک سایدوایندر جز اولین و البته موفق ترین موشک های هدایت شونده غربی می باشد که کارنامه موفقی نیز داشته است.

۸۰۰px-Sidewider_missile_20040710_145400_1.4

توسعه

موشک سایدوایندر موشک حرارتی یا مادون قرمزم می باشد که گرمای ناشی از موتور هدف را تعقیب می کند تا هدف خود سرنگون سازد.

در سال ۱۹۴۹ یک تیم کوچک با بودجه محدود مالی به دنبال راهی بودند با اشعه مادون قرمز بتوانند سیستم هدایتی برای موشک تولید کنند در کمال تعجب هنوز با اطلاعات کم این پروژه موشک احتمالی به عنوان یک موشک پیشرو برای نبرد های نزدیک در اینده شناخته شد اما در این بین سد راه پروژه مک لین بودجه مالی بود و بر تیم وی تحمیل شده بود ،تیم برای این کار از یک ایده ساده بهر گرفتند و استفاده از یک راکت ۵ اینیچی ( سانتی متری۱۲٫۷) با یک سلول سولفید هدایت pbs در یک نیمکره شیشه ای برای پیدا کردن امواج مادون قرمز و هدایت موشک استفاده کردند..

در ۱۱ سپتامبر ۱۹۵۳ اولین شلیک موفق این موشک با نام XAAM-N-7 ازمایش شد و در سال ۱۹۵۶ وارد خدمت گشت و بعد از آن تا امروز بهینه سازی و بهبود های فراوانی را پشت سر گذاشته است.

 

۳۷۰px-AIM-9_NAN11-56

شکل کلی سایدوایندر به صورت یک لوله استوانه ای آلومینیومی و سرجستجوگر و سیستم های هدایتی در جلوی موشک و نیز چند سری باله های کنترل می باشد.در ته موشک چهار باله کنترل می باشد که هر یک از این بالک ها به اصطلاح دارای غلتک هایی می باشد که پشت هر باله نصب شده اند این غلتک ها در لبجات باعث شده است تا در سرعت های بالا توسط فشار هوا به عنوان یک مینی ژیرسکوپ محور هوا عمل کند تا در برابر تغییرات مقاومت داشته باشند و به این ترتیب تمایل به ثابت نگه داشتن رول موشک دارند، هر باله ها ی دماغه و سطوح کنترل در یک ارایش متقابل هم قرار دارند.

اجزا اصلی موشک عبارتند از بخش هدایت مادون قرمز،آشکار ساز فعال نوری هدف،کلاهک انفجاری و موتور راکت است.سر هدایت مادون قرمز موشک را قادر می سازد تا به طرف اگزوز موتور و به تعقیب هدف بپردازد که در مقابل سایر سیستم های هدایتی هم ارزان تر است و هم در مقابل اختلالات الکترونیکی مقاوم می باشد و هم چنین سر جستجوگر مادون قرمز خلبان را قادرمی سازد تا پس از پرتاب موشک بتواند از منطقه را ترک کند.سرجستجوگر هدف مکان دقیقی از هدف خود ارائه نمی دهد او آن را با ۵ درجه اختلاف نشان می دهد که اگر هدف ۵ درجه به غرب یا شرق نیز تغییر مسیر دهد بازهم موشک هیچ تغییری را حس نمی کند چرا که آخرین پرتوها از هدف توسط اینه به کاونده میرسد این آینه ها به صورت جفت و روبروی هم با زاویه خاص برای ایجاد نقطه کانونی قرار گرفته اند و به کاونده منتقل می کنند و موشک را به سمت هدف هدایت می کنند. یکی از مشکلات اولیه جستجوگر مادون قرمز سایدواندر تمایل به تشعشعات خورشیدی یا منعکس شده از سطح دریا بود.

 

مار اسمانی به دنبال هدف زمینی

موشک سایداوایندر علاوه بر اهداف هوایی نیز قابلیت درگیری با اهداف زمینی را نیز در نسخه های جدید خود یعنی ایکس داراست،در آوریل ۲۰۰۸ یک فروند اف-۱۶ موشکی را به طرف یک قایق شلیک می کند که به برخودر و غرق شدن این قایق می انجامد هم چنین در سال ۲۰۰۷ یک موشک سایدوایندر نیز توسط اف-۱۵ علیه یک زرهی مورد استفاده موفق قرار میگیرد.

مدل های موشک آیم ۹ سایدواندر

AIM-9, AIM-9A, AIM-9B

AIM-9_ AIM-9A_AIM-9B

سه نسخه اصلی از موشک سایدوایندر که تفاوت چندانی با هم ندارند از این بین بیشترین تولید به نسخه بی اختصاص یافته است تعداد کل ساخت ۸۰۹۰۰ فروند بوده است که حدود ۱۵ هزار تای آن در اروپا تولید شده است.موشک FGW-2 همان نسخه بی موشک سایدواندر می باشد که در اواخر دهه ۶۰ در اورپا تولید شد با این تفاوت که جستجوگر جدیدی روی موشک نصب و تفاوت های کمی نیز در ساختار خود داشته است.

AIM-9C/D

AIM-9C_D

مدل های سی و دی نیز از همان مدل های اولیه توسط شرکت موتورلا ساخته شده و مدل سی برای جنگنده اف-۸ ساخته شده است که این موشک نیز چندان موفق عمل نکرد.در این مدل سوخت جامد بیشتر و سیستم هدایتی جدیدی نیز روی موشک نصب شد در نسخه دی این موشک جستجو گر با خنک کننده نیتروژونی مجهز شده بود و گنبد موشک نیز منزیوم و فلورایدی می باشد.نسخه دی دارای سرعت ردیابی بیشتر باله های بزرگتر و پیشران قوی تر و کلاهک انفجار حلقوی ۲۲٫۴ پوندی می باشد.

AIM-9E, AIM-9E-2

AIM-9E_AIM-9E-2

ایم ۹ سایدوایندر E دارای سیستم هدایت بهبود یافته و کلاهک آیرودینامیکی و سرجستجوگر جدید با Peltier (ترمو الکتریک) خنک کننده و الکترونیک جدید که ردیابی هدف را سریعتر می سازد مجهز شده است.این مدل دارای مانور پذیری بیشتر و قابلیت حمله در ارتفاع کم را دارد برخی از مدل های نیز دارای دود کمتر از خروجی موتور موشک   می باشد که با نام AIM9-E2 شناخت میشود.

AIM-9G/H

AIM-9G_H

این نسخه اولین نسخه می باشد که دارای SEAM (حالت دریافت گسترده سایدواندر)می باشد که یک بهبود اساسی در سایدوایندر جی شناخته می شود.این اولین مدل برای همه گونه شرایط آب و هوایی می باشد البته با قابلیت محدود.هم چنین در سر خود دارای چهار دلتاشکل برای تثبیت پرواز می باشد که مانورپذیری بهتری را نسبت به دیگر نسخه ها ی سایدواندر می دهد.

AIM-9 J-1, J-3, N & RB-24

AIM-9J_AIM-9J-1_AIM-9J-3_AIM-9N_Rb 24

AIM-9J نسخه بازسازی شده از نسخه B با سرعت بیشتر می باشد که دو جفت باله دلتا شکل قابل جدا شدن و حالت جامد الکتروینک و مولد یا ژنوراتور گاز نیز به آن اضافه شده است.در نسخه J سعی شده تا موشک بتواند به هر نقطه از عقب هواپیمای هدف نه صرفا خروج موتور برخورد کند AIM-9 J-1 وaim-9n نسخه های بروز رسانی شده نسخه j می باشند.RB-24 نیز سوئد ازAIM-9J می باشد.

AIM-9L/M, AIM-9M-7, RB-74

AIM-9L_M_AIM-9M-7_Rb 74

AIM-9L یا لیما در واقع از سیستم هدایت جدیدی بهره می بردبه این معنا که دیگر نیاز نیست که هدف اگزوز باشد تا موشک قفل کند بله موشک می تواند در قفل کردن از لبه های خروجی موتور یا لبه های گرم هواپیما نیز به عنون هدف بهره بجوید و در تمام زوایای روبروی خود وارد نبرد شود. کلاهک انفجاری نیز به صورت حلوقی می باشد توسط میله ها پراکنده شونده احاطه شده است سیستم هدایتی موشک نیز از نوع IR در این نسخه می باشد که بهبود های بهتری نسبت به قبل پیدا کرده است .این مدل از این موشک توانتسه تا ۸۰ درصد از اهداف خود را با موفقیت نابود کند. سوئد نیز بر اساس این نسخه موشک L RB-74 را طراحی کرد.

با این طرح از سایدوایندر ال که یک تهدید قوی برای هدف های هوایی محسوب می شود،اما در شرق نیز یک رقیب قدرمندتری نیز برای این موشک و مدل هست و آن هم موشک قدرتمند ویمپل آر ۷۳ که با نام AA-11 آرچر شناخته میشود که ترکیب عالی از آیرودینامیک و سیستم های کنترلی و رانش است.

AIM-9M یا مایک نیز قابلیت های نسخه Lدارا می باشد و از مانور پذیری بیشتری نیز برخوردار است علاوه بر این که قدرت تشخصی اهداف اصلی از کاذب بیشتری نیز دارد در مقابل اقدامات متقابل مادون قرمز نیز مقاومت دارد و موتور آن نیز از دود کمتری برخوردار است این اصطلاحات باعث شده تا موشک بتواند در مکان یابی و قفل هدف و البته کاهش شانس شناسایی توسط هدف دقیقتر و بهتر عمل کند.تحویل این مدل از سال ۱۹۸۳ شروع شد،پس از عملیات های طوفان صحرا و عملیات شیلد این مدل اصلاحاتی به خود دید که با نام AIM-9-7 شناخته میشود.

AIM-9P, AIM-9P-1, 2, 3, 4

AIM-9P_AIM-9P-1_AIM-9P-2_AIM-9P-3_AIM-9P-4

ایم ۹ پی نسخه بروز شده از سری نسخه های جی این موشک با کلاهک قابل اعتماد تری می باشد.در این مدل علاوه بر مانور پذری قابل ملاحظه موشک در نگهداری و انبار کردن نیز قابلیت بالاتری پیدا کرده است. آیم ۹ پی ۱ نیز دارای یک آشکار ساز فعال هدف نوری می باشد و ایم ۹ پی ۲ نیز دارای دود موتور کمتری می باشد. آیم ۹ پی۳ نیز نسخه توسعه یافته می باشد و دود موتور کمتری با تقویت مکانیکی کلاهک و تقویت در کنترل و هدایت می باشد.این بهبود در بخش کلاهک انفجاری مشهود است ،ماده انفجاری کلاهک عوض شده و به دمای بالا نیز حساس می باشد و طراحی سر کلاهک نیز بهبود یافته است ایم ۹ پی ۴ نیز آخرین سری از مدل های پی می باشد که قابلیت همه جانبه ای تری نسبت به سایر نسخه های پی دارد.

AIM-9Q

نسخه آپگرید شده آیم ۹ ام یا مایک

AIM-9R

در اصل این طرح برنامه بهبودی AIM-9M می باشد ،در این طرح تلاش شده شده تا رد مشخصی از موشک برجای نماند و موشک بتواند اهداف با مانور پذیری بالا را نیز مورد هدف قرار دهد و قابلیت جنگی موشک نیز بهتر از نسخه های دقبلی باشد.

AIM-S

همان آیم ۹ ام می باشدکه IRCCM موشک برای فروش خارجی برداشته شده است.

AIM-9X

آخرین نسخه توسعه یافته از خانواده سایدوایندر می باشد که طرح ساخت این موشک قبل از سال ۱۹۹۲ زده شد و در بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۴ معرفی و رونمایی و وارد خدمت گشت زمانی که به طور مستقیم توسط اف-۱۵ نصب شد.برنامه بهبود این نسخه نیز از نسخه مایک یا M می باشد و به عبارتی نسخه بهبود یافته M می باشد که مشکلاتی اعم از زوایه خارج از دید ، سیستم رانشی و قدرت مانور موشک به خوبی حل گردیده است.هم چنین این موشک نیز در نسخه در بازار های بین المللی نیز مورد بازاریابی قرار گرفته است.

پیروزی های سایدوایندر

۴۷۲px-F-14A_flies_over_QF-86F_debris_1977

موشک سایدوایندر به عنوان یکی از پراستفاده ترین و محبوب ترین موشک های غربی به حساب می آید به علاوه این که طرح سایداوندر ساخت ساده و قابل اعتماد بوده و کلا موشک از حدود ۲۴ قطعه تشکیل شده است و از نظر سازگاری با بیشتر جنگنده های غربی سازگار می باشد،نسخه های ابتدایی این موشک از در درگیری های به دلیل میدان دید کم محدود بود اما باز هم این نکته جلوی محبوبیت این موشک را نگرفت.

اولین شکار سایدوایندر در سال ۱۹۵۸ صورت گرفت و بعد از آن سلسله پیروزی های سایدوایندر صورت گرفت که در لیست زیر خلاصه از پیروزی های سایدوایندر که به تایید منابع رسیده است را درج شده است.

تاریخ هدف خلبان یا خلبانان جنگنده واحد یا یگان
۱۰ Jul, 1965 MiG-17 T. Roberts/Anderson F-4C ۴۵th/2nd AD
۱۰ Jul, 1965 MiG-17 K.Hokombe/A.Clark F-4C ۴۵th/2nd AD
۲۳ Apr, 1966 MiG-17 M. Cameron/R. Evans F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۲۳ Apr, 1966 MiG-17 R. Blake/S.W. George F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۲۶ Apr, 1966 MiG-21 P. Gilmore/W. Smith F-4C ۴۸۰th/35th TFW
۲۶ Apr, 1966 MiG-17 W. Dowell/H. Gossard F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۳۰ Apr, 1966 MiG-17 L. Godberg/G. Harfgrave F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۱۲ May, 1966 MiG-17 W. Dudley/I.Kringelis F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۱۴ Jul, 1966 MiG-21 W. Swendner/D. Buttlell Jr. F-4C ۴۸۰th/35th TFW
۱۴ Jul, 1966 MiG-21 R. Martin/R. Krieps F-4C ۴۸۰th/35th TFW
۱۶ Sep, 1966 MiG-17 J. Jameson/D. Rose F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۵ Nov, 1966 MiG-21 W. Latham Jr./K. Klause F-4C ۴۸۰th/35th TFW
۲ Jan, 1967 MiG-21 W. Radeker II/J. Murray III F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۲ Jan, 1967 MiG-21 R. Olds/C. Clifton F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۲ Jan, 1967 MiG-21 E. Raspberry/R. Western F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۴ May, 1967 MiG-21 R. Olds/W. Lafever F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۱۳ May, 1967 MiG-17 C. Osborne F-105D ۳۳۳th/355th TFW
۱۳ May, 1967 MiG-17 R. Rilling F-105D ۳۳۳th/355th TFW
۱۳ May, 1967 MiG-17 W. Kirk/S. Wayne F-4C ۴۳۳rd/8th TFW
۲۰ May, 1967 MiG-21 R. Janca/W. Roberts F-4C ۳۸۹th/366th TFW
۲۰ May, 1967 MiG-17 J. Pardo/S. Wayne F-4C ۴۳۳rd/8th TFW
۲۰ May, 1967 MiG-17 P. Combies/D. Lafferty F-4C ۴۳۳rd/8th TFW
۲۰ May, 1967 MiG-17 R. Olds/S. Crocker F-4C ۴۳۳rd/8th TFW
۲۲ May, 1967 MiG-21 R. Titus/M. Zimmer F-4C ۳۸۹th/366th TFW
۳ Jun, 1967 MiG-17 L. Wiggins F-105D ۴۶۹th/388th TFW
۵ Jun, 1967 MiG-17 R. Pascoe/N. Wells F-4C ۵۵۵th/8th TFW
۳۱ May, 1972 MiG-21 B. Leonard Jr./J. Feinstein F-4E ۱۳th/432nd TFW
۲۱ Jun, 1972 MiG-21 V. Christiansen/K. Harden F-4E ۴۶۹th/388th TFW
۸ Jul, 1972 MiG-21 S. Ritchie/C. DeBellevue F-4E ۵۵۵th/432nd TRW
۱۸ Jul, 1972 MiG-21 C. Baily/J. Feinstein F-4E ۱۳th/432nd TRW
۹ Sep, 1972 MiG-19 J. Madden Jr. C. DeBellevue F-4D ۵۵۵th/432nd TRW
۹ Sep, 1972 MiG-19 J. Madden Jr. C. DeBellevue F-4D ۵۵۵th/432nd TRW
۱۲ Sep, 1972 MiG-21 L. Beckers/T. Griffen F-4E ۳۵th/388th TFW
۱۲ Sep, 1972 MiG-21 M. Mahaffey/G. Shields F-4D ۴۶۹th/388th TFW
۱۶ Sep, 1972 MiG-21 C. Tibbett/W. Hargrove F-4E ۵۵۵th/432nd TRW
۱۵ Oct, 1972 MiG-21 R. Holtz/W. Diehl F-4E ۳۴th/432nd TRW
۱۵ Oct, 1972 MiG-21 I. McCoy Jr./F. Brown F-4D ۵۲۳rd/432nd TRW
۲۲ Dec, 1972 MiG-21 J. Brunson/R. Pickett F-4E ۵۵۵th/432nd TRW

 

پیروزیها سایدوایندر توسط نیروی هوایی آمریکا

تاریخ هدف خلبانان یا خلبان جنگنده واحد یا یگان
۱۲ Jun, 1966 MiG-17 H.Marr F-8E VF-211
۲۱ Jun, 1966 MiG-17 P.Vampatella F-8E VF-211
۱۳ Jul, 1966 MiG-17 W.McGuigan/R.Fowler F-4B VF-161
۹ Oct, 1966 MiG-21 R. Bellinger F-8E VF-162
۲۴ Apr, 1967 MiG-17 C. Southwick/J. Laing F-4B VF-114
۲۴ Apr, 1967 MiG-17 D. Wisely/G. Anderson F-4B VF-114
۱ May, 1967 MiG-17 M. Wright F-8E VF-211
۱۹ May, 1967 MiG-17 P. Speer F-8E VF-211
۱۹ May, 1967 MiG-17 J. Shea F-8E VF-211
۱۹ May, 1967 MiG-17 B. Lee F-8C VF-24
۱۹ May, 1967 MiG-17 P. Wood F-8C VF-24
۲۱ Jul, 1967 MiG-17 M. Isaacs F-8C VF-24
۱۰ Aug, 1967 MiG-21 G. Freeborn/R. Elliot F-4B VF-142
۱۰ Aug, 1967 MiG-21 R. Davis/G. Ellie F-4B VF-142
۲۱ Sep, 1967 MiG-17 D.Brent/M.Peinemann F-4B VF-161
۳۰ Oct, 1967 ?? E.Lund/J.Borst F-4B VF-142
۱۴ Dec, 1967 MiG-17 R. Wyman F-8E VF-162
۲۶ Jun, 1968 MiG-21 M. Myers F-8H VF-51
۱۰ Jul, 1968 MiG-21 R.Cash Jr./J.Kain Jr. F-4J VF-33
۲۹ Jul, 1968 MiG-17 G.Cane F-8E VF-51
۱ Aug, 1968 MiG-21 N.McCoy F-8H VF-51
۱۹ Dec, 1968 MiG-21 T.Nargi F-8C VF-111
۲۸ Mar, 1970 MiG-21 J.Beaulier/S.Barkley F-4J VF-142
۲۸ Mar, 1970 MiG-17 F.Vogt/K.Volland F-4J VF-143
۱۹ Jan, 1972 MiG-21 R. Cunningham/W. Driscoll F-4J VF-96
۶ Mar, 1972 MiG-17 G. Weigand/W.Freckleton F-4B VF-111
۶ May, 1972 MiG-17 J. Houston/K. Moore F-4B VF-51
۶ May, 1972 MiG-21 R. Hughes/A. Cruz F-4J VF-114
۶ May, 1972 MiG-21 K. Pettigrew/M. McCabe F-4J VF-114
۸ May, 1972 MiG-17 R. Cunningham/W. Driscoll F-4J VF-96
۱۰ May, 1972 MiG-21 C. Dose/J. McDevitt F-4J VF-92
۱۰ May, 1972 MiG-17 R. Cunningham/W. Driscoll F-4J VF-96
۱۰ May, 1972 MiG-17 R. Cunningham/W. Driscoll F-4J VF-96
۱۰ May, 1972 MiG-17 M. Connelly/T. Blonski F-4J VF-96
۱۰ May, 1972 MiG-17 M. Connelly/T. Blonski F-4J VF-96
۱۰ May, 1972 MiG-17 S. Shoemaker/K. Crenshaw F-4J VF-96
۱۰ May, 1972 MiG-17 R. Cunningham/W. Driscoll F-4J VF-96
۱۰ May, 1972 MiG-17 K. Cannon/R. Morris Jr. F-4B VF-51
۱۸ May, 1972 MiG-17F N.Criss/K.Culverson F-4B VF-213
۱۸ May, 1972 MiG-19 H. Bartholomay/O. Brown F-4B VF-161
۱۸ May, 1972 MiG-19 P. Arwood/J. Bell F-4B VF-161
۲۳ May, 1972 MiG-17 R. McKeown/J. Ensch F-4B VF-161
۲۳ May, 1972 MiG-17 R. McKeown/J. Ensch F-4B VF-161
۱۱ Jun, 1972 MiG-17 F. Teague/R. Howell F-4B VF-51
۱۱ Jun, 1972 MiG-17 W. Copeland/D. Bouchoux F-4B VF-51
۲۱ Jun, 1972 MiG-21 S. Flynn/W. John F-4J VF-31
۱۱ Sep, 1972 MiG-21US L.Lasseter/J.Cummings F-4J VFMA-333
۲۸ Dec, 1972 MiG-21 S. Davis/G. Ulrich F-4J VF-142
۱۲ Jan, 1973 MiG-17F V.Kovaleski/J.Wise F-4B VF-161

پیروزیهای کسب شده توسط نیروی دریایی آمریکا

تاریخ هدف خلبان جنگنده واحد یا یگان
۱ May, 1982 Mirage IIIEA Barton (RAF) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۱ Sqn
۱ May, 1982 Mirage IIIEA * Thomas (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۱ Sqn
۱ May, 1982 Dagger A Penfold (RAF) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۱ May, 1982 Canberra B.62 Curtiss (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۱ Sqn
۲۱ May, 1982 A-4C Blissett (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۲۱ May, 1982 A-4C Thomas (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۲۱ May, 1982 Dagger A Frederiksen (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۲۱ May, 1982 Dagger A Thomas (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۱ Sqn
۲۱ May, 1982 Dagger A Thomas (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۱ Sqn
۲۱ May, 1982 Dagger A Ward (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۱ Sqn
۲۱ May, 1982 A-4Q Morell (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۲۳ May, 1982 Dagger A Hale (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۲۴ May, 1982 Dagger A Auld (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۲۴ May, 1982 Dagger A Auld (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۲۴ May, 1982 Dagger A D. Smith (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۱ Jun, 1982 C-130E ** Ward (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۱ Sqn
۸ Jun, 1982 A-4B Morgan (RAF) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۸ Jun, 1982 A-4B Morgan (RAF) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn
۸ Jun, 1982 A-4B D. Smith (RN) Sea Harrier FRS.1 ۸۰۰ Sqn

پیروزی های کسب شده در جنگ فالکلند

تاریخ هدف خلبان جنگنده واحد یا یگان
۱۷ Jan, 1991 MiG-21 Fox F/A-18C VFA-81
۱۷ Jan, 1991 MiG-21 Mongillo F/A-18C VFA-81
۲۴ Jan, 1991 Mir F.1 Shamrani F-15C ۱۳ Sqn, RSaAF
۲۴ Jan, 1991 Mir F.1 Shamrani F-15C ۱۳ Sqn, RSaAF
۲۷ Jan, 1991 MiG-23 Denny F-15C ۵۳rd TFS
۲۷ Jan, 1991 MiG-23 Denny F-15C ۵۳rd TFS
۶ Feb, 1991 MiG-21 Dietz F-15C ۵۳rd TFS
۶ Feb, 1991 MiG-21 Dietz F-15C ۵۳rd TFS
۶ Feb, 1991 Su-25 Hehemann F-15C ۵۳rd TFS
۶ Feb, 1991 Su-25 Hehemann F-15C ۵۳rd TFS
۷ Feb,1991 Mi-8 Broce & McElraft F-14A VF-1
۲۰ Mar, 1991 Su-22 Doneski F-15C ۲۲nd TFS
۲۰ Mar, 1991 Su-22 Dietz F-15C ۵۳rd TFS

پیروزیهای کسب شده در جریان عملیات طوفان صحرا

 

 

جدول اطلاعاتی خانواده موشک سایدوایندر

مدل موشک طول (mm) طول باله کنترل (mm) وزن راه اندازی (kg) سرعت به ماخ ماموریت زمانی (sec) برد (km) سرجنگی(kg) تعداد تولید شده
AIM-9B ۲۸۳۰ ۵۵۹ ۷۰٫۴ ۱٫۷ ۲۰ ۳٫۲ ۴٫۵ ۸۰,۹۰۰
AIM-9B FGW.2 ۲۹۰۸ ۵۵۹ ۷۵٫۸ ۱٫۷ ۲۰ ۳٫۷ ۴٫۵ ۱۵,۰۰۰
AIM-9C ۲۸۷۰ ۶۳۰ ۸۴٫۰ ۱٫۷ ۶۰ ۱۷٫۷ ۴٫۵ ۱,۰۰۰
AIM-9D ۲۸۷۰ ۶۳۰ ۸۸٫۵ ۲٫۵+ ۶۰ ۱۷٫۷ ۱۱ ۱,۰۰۰
AIM-9E ۳۰۰۰ ۵۵۹ ۷۴٫۵ ۲٫۵+ ۲۰ ۴٫۲ ۴٫۵ ۵,۰۰۰
AIM-9G ۲۸۷۰ ۶۳۰ ۸۶٫۶ ۲٫۵+ ۶۰ ۱۷٫۷ ۱۱ ۲,۱۲۰
AIM-9H ۲۸۷۰ ۶۳۰ ۸۴٫۵ ۲٫۵+ ۶۰ ۱۷٫۷ ۱۱ ۷,۷۲۰
AIM-9J ۳۰۷۰ ۵۵۹ ۷۸٫۰ ۲٫۵+ ۴۰ ۱۴٫۵ ۴٫۵ ۱۰,۰۰۰
AIM-9L ۲۸۵۰ ۶۳۰ ۸۵٫۳ ۲٫۵+ ۶۰ ۱۷٫۷ ۹٫۴ ۱۶,۰۰۰
AIM-9M ۲۸۵۰ ۶۳۰ ۸۶٫۰ ۲٫۵+ ۶۰ ۱۷٫۷ ۹٫۴ ۷,۰۰۰
AIM-9N ۳۰۷۰ ۵۵۹ ۷۸٫۰ ۲٫۵+ ۴۰ ۱۴٫۵ ۴٫۵ ۲۳,۰۰۰
AIM-9P ۳۰۷۰ ۵۵۹ ۷۸٫۰ ۲٫۵+ ۶۰ ۱۷٫۷ ? ?
AIM-9R ۲۸۵۰ ۶۳۰ ۸۷٫۰ ۲٫۵+ ۶۰ ۱۹٫۳ ? ?
AIM-9X ۳۰۲۰ ۲۸۰ ۸۵ ۲٫۵+ ? ۲۶ ۱۰ ۱۰۰۰+
Box-office ۳۱۰۰ ۲۷۹ ۸۳٫۹ ? ? ? ? ?

 

ترجمه و گردآوری:علی گوهر صمیمی

منبع:اوج آرمی

  • موافقین ۳
  • ۱۷۳۲ بار مطالعه شده است

نظرات (۱)

  • آنتی صوفی
  • سلام علیکم و خسته نباشید،این وبلاگم رو هم اضاف کردم بازدیدش بره بالا
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی